Tudtad, hogy nagyon gyakran a civilizációs ártalmak következtében kialakult hormonális okok állnak az olyan, napjainkban már-már egészen hétköznapinak számító egészségügyi problémák hátterében, mint az elhízás, a meddőség, az endometriózis, a PCOS vagy akár maga az emlőrák is? És azt tudtad, hogy megfelelően kialakított táplálkozással ezen okok közül számos megszüntethető? Ez a recept egy példa a hormonegyensúlyt visszaállító ételekre.

A nyugati civilizációban manapság teljesen hétköznapi jelenségnek számítanak már azok a megbetegedések, amelyek egyértelműen a hormonrendszer egyensúlyának megborulására vezethetők vissza. A környezetünk és táplálékaink erősen terheltek olyan anyagokkal, amelyek ösztrogénként hatnak a szervezetünkre. Az ennek következtében kialakuló ún. ösztrogéndominancia, azaz a kemikáliákkal kezelt ruháink, otthonunk, növényvédő szerekkel bombázott ételeink és életmódunk akár olyan súlyos krónikus vagy akár halálos megbetegedések okozóivá is válhatnak, mint a meddőség, az elhízás, az endometriózis, a PCOS vagy az emlőrák. Emellett az ösztrogéndominancia gyakran összefüggést mutat az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigy-alulműködés kialakulásával is.

Meglepő, de Magyarországon a közhiedelemmel ellentétben nem a hormonszennyezett víz jelenti a legnagyobb problémát, ugyanis ivóvizeink többsége olyan mélységből származik, ahová a hormonszennyezés nem jut el. Sokkal nagyobb gondot jelenthet ennél az ivóvíz klórtartalma, amely már egy egyszerű, pár ezer forintos vízszűrő kancsóval is javarészt eltávolítható.

Az alábbi különleges fűszerezésű, egzotikus és mindenmentes leves összetevői segítenek a szervezet túlzott ösztrogénterhelésének csökkentésében. A leves elkészítési ideje 20 perc. Az étel hormonális egyensúlyt segítő, ösztrogéndominanciát csökkentő hatása tovább fokozható, ha bio hozzávalókból készítjük.

Hozzávalók  4 személyre

  • 0,5 evőkanál kókuszzsír
  • 50 g répa
  • 50 g zeller
  • 400 g brokkoli
  • 30 g köles
  • 1 dl kókusz tejszín
  • 1 liter szűrt víz
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál indiai 5 fűszerkeverék
  • 2 teáskanál currypor
  • lenmagtöret
  • só ízlés szerint

Elkészítése

Először vágjuk le a brokkoli szárát, szedjük apró rózsákra, és mossuk meg! Tegyük félre 5-10 percre egy tálban, amíg forralóban a szűrt vizet felforraljuk, és a megolvasztott kókuszolajon egy kevés sóval megpároljuk a répát és a zellert az indiai 5 fűszerrel és a curryvel összekeverve!
A zöldséget az előzetesen felforralt vízzel felöntve hozzáadhatjuk a kölest, majd az újraforrástól számított 5 perc elteltével mehet bele a brokkoli is. 10 perc után adjuk hozzá a fokhagymát, a sót és a kókusztejszínt, majd a tűzről levéve turmixoljuk össze a levest!

A lenmagtörettel bőven megszórva tálaljuk a levest. A legfontosabb hozzávalók hormonális szempontból a lenmag, a brokkoli és a köles.

1 adag tápanyagtartalma

  • 163 kCal
  • 5 g fehérje
  • 11 g szénhidrát
  • 10 g zsír

Gluténmentes, laktóz-/tejmentes, hisztaminmentes, low-carb és vegán recept

 

Források

  • Komplementer hormonegyensúly tanácsadás kreditpontos továbbképzés egészségügyi szakembereknek – Konnektív Felnőttképző Kft.
  • Nutritionfacts.org
  • Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg – Tudományosan bizonyított módszerek, amelyekkel megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a betegségeket

Szeretnéd kipróbálni ingyen?

Ha kíváncsi vagy, milyen egy vezetett erdőfürdőélmény, letöltheted az ingyenes érzékek felébresztése meditációs hanganyagot.
litesrv._domainkey.mlsend.com v=spf1 a mx include:_spf.mlsend.com ?all