A nyugati civilizációban manapság teljesen hétköznapi jelenségnek számítanak már azok a megbetegedések, amelyek egyértelműen a hormonrendszer egyensúlyának megborulására vezethetők vissza. A környezetünk és táplálékaink erősen terheltek olyan anyagokkal, amelyek ösztrogénként hatnak a szervezetünkre. Az ennek következtében kialakuló ún. ösztrogéndominancia, azaz a kemikáliákkal kezelt ruháink, otthonunk, növényvédő szerekkel bombázott ételeink és életmódunk akár olyan súlyos krónikus vagy akár halálos megbetegedések okozóivá is válhatnak, mint a meddőség, az elhízás, az endometriózis, a PCOS vagy az emlőrák. Emellett az ösztrogéndominancia gyakran összefüggést mutat az inzulinrezisztencia és a pajzsmirigy-alulműködés kialakulásával is.
Meglepő, de Magyarországon a közhiedelemmel ellentétben nem a hormonszennyezett víz jelenti a legnagyobb problémát, ugyanis ivóvizeink többsége olyan mélységből származik, ahová a hormonszennyezés nem jut el. Sokkal nagyobb gondot jelenthet ennél az ivóvíz klórtartalma, amely már egy egyszerű, pár ezer forintos vízszűrő kancsóval is javarészt eltávolítható.
Az alábbi különleges fűszerezésű, egzotikus és mindenmentes leves összetevői segítenek a szervezet túlzott ösztrogénterhelésének csökkentésében. A leves elkészítési ideje 20 perc. Az étel hormonális egyensúlyt segítő, ösztrogéndominanciát csökkentő hatása tovább fokozható, ha bio hozzávalókból készítjük.
Hozzávalók 4 személyre
- 0,5 evőkanál kókuszzsír
- 50 g répa
- 50 g zeller
- 400 g brokkoli
- 30 g köles
- 1 dl kókusz tejszín
- 1 liter szűrt víz
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál indiai 5 fűszerkeverék
- 2 teáskanál currypor
- lenmagtöret
- só ízlés szerint
Elkészítése
Először vágjuk le a brokkoli szárát, szedjük apró rózsákra, és mossuk meg! Tegyük félre 5-10 percre egy tálban, amíg forralóban a szűrt vizet felforraljuk, és a megolvasztott kókuszolajon egy kevés sóval megpároljuk a répát és a zellert az indiai 5 fűszerrel és a curryvel összekeverve!
A zöldséget az előzetesen felforralt vízzel felöntve hozzáadhatjuk a kölest, majd az újraforrástól számított 5 perc elteltével mehet bele a brokkoli is. 10 perc után adjuk hozzá a fokhagymát, a sót és a kókusztejszínt, majd a tűzről levéve turmixoljuk össze a levest!
A lenmagtörettel bőven megszórva tálaljuk a levest. A legfontosabb hozzávalók hormonális szempontból a lenmag, a brokkoli és a köles.
1 adag tápanyagtartalma
- 163 kCal
- 5 g fehérje
- 11 g szénhidrát
- 10 g zsír
Gluténmentes, laktóz-/tejmentes, hisztaminmentes, low-carb és vegán recept
Források
- Komplementer hormonegyensúly tanácsadás kreditpontos továbbképzés egészségügyi szakembereknek – Konnektív Felnőttképző Kft.
- Nutritionfacts.org
- Michael Greger – Gene Stone: Hogy ne halj meg – Tudományosan bizonyított módszerek, amelyekkel megelőzhetjük és visszafordíthatjuk a betegségeket
Szeretnéd kipróbálni ingyen?
Az Ön hormonrendszere egyensúlyban van?
Szerző: Sári Róza életmódtanácsadó és terapeuta, egészségügyi szakoktató, a Konnektív Felnőttképző Kft....
HPV ABC – Hogyan is kell megelőzni a méhnyakrákot?
Lassan közeledik a szeptember, és a hetedikes lányokat érintő HPV-oltás körüli sajtódömping és reklámkampányok...
10 dolog, amitől fiatalok és egészségesek maradnak a holland nők
Immár második éve élek fél lábbal Hollandiában, de még mindig újra és újra meglepődök, amikor belibegek a heti rendes...